At göra en pudel

GK-sjefen Andreas Wabø tok en diger puddel i forrige uke. Kom han ned på bena? Er PDF egentlig løsningen, og hvem var det som kom opp med begrepet «puddel»?

PR-byrået Geelmuyden.Kiese hentet noen nye medarbeidere fra konkurrenten JKL i forrige uke. En begeistret administrerende direktør i Norge, Andreas Wabø, kunne fortelle om dette i en fremoverlent pressemelding. Problemet var bare at han sendte ut pressemeldingen med alle kladdeforslag og rettelser inkludert, noe Dagens Næringsliv selvfølgelig ikke kunne la være å godte seg over ganske grundig i sin dekning av saken. God gammel korrekturtabbe av det grovere slaget, Wabø er ikke den første og neppe heller den siste som gjør den tabben. Så langt er alt greit.

Det neste kapittelet er imidlertid en klassisk studie i krisehåndtering. Når du har gjort feil – legg deg flat! Så flat som du bare kan klare å bli. Wabø kan selvfølgelig sin PR, han publiserte blogginnlegget The noble art of fucking up på hjemmesidene til GK, der han gikk veldig langt i å utlevere seg selv, sin tabbe og hva han skulle gjøre for å rette det opp.

Akkurat tiltaket – sende blomster til Julie Brodtkorp i JKL, tiltrakk seg for øvrig noen nye negative kommentarer («Vil du sende blomster når du gjør en tabbe overfor en konkurrent med en mannlig sjef også?»), men ellers greit nok. Det kan virke som om Wabø og GK kommer ned noenlunde på føttene. Folk flest aksepterer unnskyldningen når den er gitt såpass uforbeholdent, og nå har i hvert fall Wabø noe å snakke om når han møter klienter og andre, de neste årene.

Markedsavdelingen syns Wabø kom greit ut av det. Men vi har merket oss to ting: Ubetydelige detaljer og ganske perifert i forhold til sakens kjerne egentlig, men likevel…

Er det så sikkert at PDF er sikkert?
For det første: Wabø – som erkjenner at han ikke har anlegg for å bli IT-sjef – sier at neste gang skal han følge Geelmuyden.Kieses kvalitetssikring med å lagre alle dokumenter i PDF-format.

Javel? sier markedsavdelingen da. PDF er et fint format, men det er ikke uten videre så trygt som Wabø later til å tro. Også PDF-filer har ganske mye metadata. Markedsavdelingen er på litt tynn teknologisk is her, så vi henviser i stedet til NSAs paper om Hidden data and metadata in Adobe PDF files – publication risks and countermeasures, som sier følgende:

The Portable Document Format (PDF) is pervasive and is used for publishing documents on the web, exchanging files between government entities and government contractors, and for interactive content such as forms and multimedia. Some of the reasons for its popularity include the wide availability of PDF authoring tools and freely available readers, cross-platform interoperability, and the ability to maintain the appearance of content across clients with varying hardware and software. PDF has also been frequently used as a distribution format for files originally created in Microsoft Office because hidden data and metadata can be sanitized (or redacted) during the conversion process.
Despite this common use of PDF documents, users who distribute these files often underestimate the possibility that they might contain hidden data or metadata. This document identifies the risks that can be associated with PDF documents and gives guidance that can help users reduce the unintentional release of sensitive information.

Kanskje IT-avdelingen i GK bør ta en sjekk av PDF-rutinene også, før Wabø får sende ut en ny pressemelding?

Hvem er opphavsmann til «hel puddel»?
For det andre: Kampanjes Knut Kristian Hauger stiller følgende spørsmål i sitt intervju med Wabø:

 – Er det dette sjefen din Hans Geelmuyden kaller å «gjøre en puddel»?
– Ja, det kan du godt si, sier Wabø.

Det er en riktig beskrivelse. «Hel puddel» har blitt et bransjebegrep på det Wabø gjorde, og han gjorde den godt. Men det er ikke Hans Geelmyuden som er opphavet til det begrepet. Det er det tvert i mot en JKL-partner som er!

Historien er ganske lærerik: I 2002 fikk daværende bistandsminister i Sverige Jan O. Karlsson kritikk, kort fortalt for å ha to lønninger på en gang. Konfrontert med dette faktum på vei hjem fra en lang tjenestereise svarte en ganske sliten Karlsson kort til journalister at dette var vel ikke noe å bry seg om. Dermed var katastrofen et faktum. Etter tre dager med full mediestorm ble det kalt inn til pressekonferanse på Rosenbad, med bare ett sannsynlig utfall: Karlssons avgang. Pressekonferansen tok imidlertid en overraskende vending, da Karlsson gikk på scenen og sa ”Mina vänner, jag ber så hemskt mycket om ursäkt – jag har gjort fel!”.
Karlsson overlevde, og den norske kommunikasjonseksperten Pål Marius Jebsen beskrev det hele som  att gora en pudel, etter inspirasjon fra hvordan pudlene hjemme hos ham la seg ned på gulvet på rygg og sprellet når han kjeftet på dem.

Markedsavdelingen antyder slett ikke at PR-nestoren Geelmuyden ikke kan sin historie, det er tross alt Kampanje som gjør feilen. Kanskje det er derfor vi ikke har hørt noe mer fra JKL.

Eller kanskje Wabø har sendt blomster til Pål Marius Jebsen også?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: