NakenNansen og Are Kalvø?

NakenNansen-bildene skaper mye oppstyr. Men hva har Are Kalvø med saken å gjøre?

Markedsavdelingen var ute og gikk tur forrige lørdag, da plutselig hornmusikk og jubel fylte luften rundt Fornebu. Nysgjerrige som markedsavdelinger alltid er, måtte vi finne ut hva dette kunne være. Det viste seg raskt at området som før var flyplass, nå har fått navnet Nansenparken. Ingen park uten statue, og det var den som skulle avdukes denne dagen. Det er en fin statue, der Nansen står og skuer bortover mot Polhøgda, der han tilbragte sine siste leveår. Det var mange folk der, men stemningen var ganske besynderlig. Alle som var der snakket bare om en ting.

Dette var nemlig den samme dagen som Aftenposten også avduket en ganske annen versjon av Nansen. I anledning Nansen-året har Orfeus forlag bestemt seg for å utgi noen gamle kjærlighetsbrev som Fridtjof Nansen skrev til en amerikansk elskerinne mot slutten av livet sitt. Det er for så vidt ikke noen særlig store nyheter i dette. Brevene har vært kjent lenge, og tidligere biografer har brukt dem som kildemateriale, men utelatt de mest private delene. Det gjør på ingen måte Orfeus forlag. De tar med alt. Virkelig alt. Til og med noen nakenbilder som Nansen skal ha tatt med selvutløser. Aftenposten ble villig med på forlagets PR-opplegg, og publiserte nakenbildene.

Utgivelsen av nok en bok om Nansen kan i og for seg være et godt redaksjonelt grunnlag for å skrive en artikkel, men det hjelper nok at det finnes noen nye nakenbilder som kan publiseres. Sjefsredaktør Hilde Haugsgjerd mener for øvrig at publiseringen av bildene ikke er til skade for Nansens ettermæle, og sier:

Det er ingenting uestetisk eller pornografisk ved disse bildene. Det er prydelige bilder av en vakker mann.

Mon det. Markedsavdelingen føler i hvert fall et behov for å korrigere vår oppfatning av den gamle polarhelten basert på innsikten om at han tok nakenbilder med selvutløser for å sende til en elskerinne, i visstnok ganske dampende brev. Vi tror vel kanskje dette har litt å si for Nansens ettermæle likevel. Stemningen i Nansen-parken tyder på det samme, selv om statuen heldigvis ikke har brukt selvportrettene som inspirasjon. Fornebu-utgaven av Nansen er godt påkledd med jakke og hatt.

Facebook likte det ikke

Mange av Aftenpostens lesere har visstnok reagert, også på at artikkelen og bildene ble lagt ut på Aftenpostens Facebook-side. Der andre reagerer med å trekke litt oppgitt på skuldrene, og kanskje også på smilebåndet, går Facebook mer håndfast til verks. Bildene bryter med Facebooks regler og anses som støtende. Innlegget ble slettet, og Aftenposten fikk en advarsel om at hele kontoen kunne bli slettet dersom dette gjentar seg. Presse-Norge er selvfølgelig forbløffet, og liker dårlig at Facebook gir seg til å redigere Aftenposten. Markedsavdelingen kan være enig i det. Vi tror de aller færreste orker å lese Facebooks uhyre omfattende vilkår og regler før de bruker nettstedets tjenester. Hadde vi gjort det, hadde vi nok kommet over ganske mange interessante prinsippsaker om blant annet eierskap til innhold, adgang til å redigere, adgang til å bruke oppsamlet informasjon til andre kommersielle formål, adgang til å sette informasjon i system for å presentere annonser, og mange andre interessante saker. Men hvem er det som leser de vilkårene vi aksepterer for slike tjenester? Sannsynligheten er nok stor for at Aftenposten også har krysset av for ”accept”, og dermed akseptert at Facebook rent juridisk har fulle redigeringsrettigheter dersom Aftenposten bryter de omfattende reglene.

Are Kalvø? Hæ?

Vi lar jussen ligge for denne gangen, og Nansen kan også ligge på divanen… vel. Markedsavdelingen lurer på en helt annen ting. Med en så enorm mengde innhold og så mange bilder og videoer som publiseres hver dag, hvordan klarer egentlig Facebook å sjekke om flere bilder er på nivå med Nansens selvportretter? Sitter det noen og sjekker alt? Neppe. Det mest sannsynlige er at det handler om tips som blir fulgt opp. Men Facebook er nok en av mange aktører som arbeider med bildesøk. Da mener vi ikke søk etter bilder etter tema, men faktisk søk med bilder. Datamaskiner koder bilder, og henter frem informasjon eller andre bilder som oppfattes som relevant. I prinsippet skal du kunne laste opp et bilde av en person, og for eksempel finne navnet på vedkommende. Allerede i dag er dette fullt mulig. Hvis du går på Googles bildesøk, trykker på det lille ikonet av et kamera oppe i høyre kant av søkefeltet, kan du faktisk lime inn et bilde. Dermed kan du søke etter andre lignende bilder.

Markedsavdelingen har gjort det med et av Nansens selvportretter, mest for eksperimentets skyld. Resultatet overrasket oss litt. Men før vi avslører hva som er overraskelsen, la oss reflektere litt om hvor god denne teknologien er. Den er ikke særlig god. Hvis det er lenge til vi ønsker å la Facebook redigere Aftenposten, er det nok enda lenger til vi vil la denne teknologien gjøre det. De fleste bildene som kommer opp i søket, har lite eller ingenting til felles med Nansens bilder, utover det at de ser ut til å være tatt på noenlunde samme tidspunkt. Ganske lav relevans i det søket, med andre ord.

Men ett bilde overrasket oss: Google anser at et sort/hvitt pressebilde av Are Kalvø i et slitent nabolag i noe som ser ut som en halvhipp dress, er relevant for Nansens nakenbilder. Dette bildet dukker opp litt nede i listen over aktuelle treff som ligner på Nansen. Google ser med andre ord en eller annen sammenheng, som markedsavdelingen sliter med å forstå.

Men kanskje Google vet noe om Are Kalvø som vi andre ikke vet, eller ikke får vite før om hundre år?

Markedsavdelingen håper uansett at FornebuNansen vinner over NakenNansen til slutt, og at folk husker andre sider ved Nansen enn hans… ja, dere forstår.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: