Shakespearsk risiko

Noen korte tanker om risiko, risikopresentasjoner og risikofylt bruk av Shakespeare i presentasjoner.

Deloitte blir ansett som verdens ledende rådgivere på risiko, risikovurderinger og risikohåndtering. I en serie notater om ulike risikofaktorer, de såkalte Risk Intelligence Papers, har nå turen kommet til nummer 22 som handler om omdømmerisiko. Deloitte vurderer omdømme som en ”metarisiko”, en risiko med så stort ødeleggende potensial at den bør være på toppen av enhver risikointelligent organisasjons kriseplanlegging.

Som så mange andre risikostudier bygger denne analysen delvis på at omdømmerisiko er et tema som bekymrer toppledere mest av alt. Markedsavdelingen er ikke helt sikker på at denne konklusjonen er så enkel. Vi lurer på om ikke den finansielle risikoen ved en omdømmekrise noen ganger blir litt overvurdert. Det finnes riktignok eksempler på bedrifter som har gått overende som følge av at en krisesituasjon utviklet seg til en omdømmekrise – også i vår egen bransje. Men vi ser kanskje vel så ofte at en omdømmekrise får mindre påvirkning enn alle trodde, spesielt hvis den er håndtert riktig.

Dette er også hovedkonklusjonen i ”# 22: A risk intelligence view of reputation: An outside in perspective”: Det er mer krevende å fjerne omdømmerisiko enn mange andre risikoelementer, derfor må det være et enda sterkere fokus på overvåking, planlegging og håndtering. Deloitte foreslår et ”outside in” perspektiv på tilnærmingen, og foreslår at virksomheter bør benytte seg av eksterne bidragsytere i sin vurdering og håndtering av omdømmerisiko. Det er en tilnærming Markedsavdelingen vet at flere norske bedrifter benytter seg av allerede, med godt resultat.

Who steals my purse…

Markedsavdelingen legger for øvrig merke til at # 22 også har satt av en helside til et berømt Shakespeare-sitat, for å begrunne betydningen av et godt omdømme: ”who stelas my purse steals trash.. But he that filches from me my good name robs me of that which not enriches him, and makes me poor indeed”. Et godt sitat, som ofte brukes i internasjonale presentasjoner om temaet.

Markedsavdelingen har ikke sett dette sitatet brukt i Norge. Her hjemme er det et annet sitat; ”det kinesiske tegnet for krise består av to tegn…” de fleste ekspertene – både selvutnevnte og virkelige – har i presentasjonene sine. Markedsavdelingen mistenker at de fleste har rappet sitatet etter å ha sett en presentasjon av Bjørn Richard Johansen, en av Norges aller fremste eksperter og foredragsholdere innen krisehåndtering.

Men tilbake til Shakespeare. Vi lurer litt på om forfatterne bak # 22 egentlig har lest sin Shakespeare. Det er nemlig en av Shakespeares aller mest infame figurer som er opphavet til dette sitatet. Det er hentet fra Othello, og det er Iago som sier det. Eller, det han egentlig sier er:

Good name in man and woman, dear my lord,
Is the immediate jewel of their souls:
Who steals my purse steals trash; ’tis something, nothing;
‘Twas mine, ’tis his, and has been slave to thousands:
But he that filches from me my good name
Robs me of that which not enriches him
And makes me poor indeed.

Markedsavdelingen skjønner godt at dette passer fint inn i en presentasjon av omdømme. Men da må man huske at Iago var Othellos nære venn og medsoldat, som sviktet ham gjennom et grusomt lobby- og påvirkningsprosjekt. Iago får Othello til å tro at Othellos kone Desemedona er utro, gjennom et nøye planlagt plott. Tragedien ender som kjent med at Othello dreper sin kone, men Iago blir likevel ble avslørt og arrestert. Han møter sin skjebne med et annet nesten like kjent sitat:

Demand me nothing. What you know, you know. From this time forth I never will speak word.

Gode sitater, men neppe spesielt god inspirasjon for den som skal planlegge krisehåndtering!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: